ERFARET Erdő- és Fahasznosítási Tudásközpont Nonprofit Kft.

A NymE-ERFARET Nonprofit Kft. hivatalosan is megnyitotta 3D Tech laboratóriumát

2010.11.08
2010.11.11

Cégünk 2010. november 4-én ünnepélyes keretek között mutatta be legújabb üzletágának szolgáltatásait: a 3D tervezést, a 3D nyomtatást és 3D szkennelést, összefoglalóan a 3D Tech laboratóriumot.

Dr. Varga Dénes, a kft. ügyvezetője az ünnepélyes megnyitó bevezetőjében elmondta, hogy bár látszólag az új tevékenységi kör távol esik a cég fő tevékenységétől, az erdészeti és faipari kutatás-fejlesztéstől, a most bevezetett technológiák éppen a kutatások legkorszerűbb, világszínvonalú támogatását teszik lehetővé. Emellett hozzájárul az egyetemi kutatók, hallgatók munkájának színvonalas támogatásához.

Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora köszöntő beszédében kiemelte, hogy a 3D Tech laboratórium régióban egyedülálló komplett szolgáltatásai az ipar rendkívül széles vertikumában alkalmazhatóak. Hozzátette, hogy a most megnyíló laboratórium kiegészíti az egyetemen folyó infrastrukturális beruházásokat, így a Botanikus kert területén hamarosan megnyíló kutatói komplexum és a 3D Tech laboratórium reményei szerint értékes szinergiában fog működni high-tech szolgáltatásokat nyújtva az ipar szereplői számára.

Az infrastrukturális beruházás pénzügyi és pályázati hátteréről már Novotni Adrienn projektmenedzser beszélt. A NymE-ERFARET Nonprofit Kft. 2010 tavaszán a Baross Gábor Nyugat-dunántúli Innovációs Fejlesztések Program (REG-ND-09-1-2009-0007) keretében nyert támogatást a 3D Tech laboratórium eszközeinek beszerzésére. Az elnyert pályázati támogatás 38.100.000 forintot tesz ki. Ehhez további 2.250.000 forint önrész társul a projekt sikeres megvalósítása érdekében. Előadása végén megköszönte a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatását.

A beruházás szakmai részleteiről Vigh Előd tájékoztatta a résztvevőket. Elmondta, hogy a 3D Tech laboratórium eszközparkja speciális háromdimenziós, térben építkező nyomtatóból, térben olvasó szkennerből, illetve a berendezésekhez kapcsolódó szoftvercsomagból áll. A laborban elérhető eszköz az Objet Geometries Ltd. PolyJet/Matrix 3D nyomtatási eljárását alkalmazza, amely rendkívül részletgazdag, pontos modellek gyártását teszi lehetővé műanyagból. A 3D nyomtató, a gyors prototípusgyártás (rapid prototyping) a tervezőnek alternatívát nyújt arra, hogy a megtervezett terméket a sorozatgyártás előtt kézbe vegye, tesztelje, így ezzel a vállalkozás jelentős időt és pénzt spórolhat meg. A 3D szkenner képes a tárgyak térbeli beolvasására, szakszóval élve a mérnöki visszafejtésére (reverse engineering). A digitalizált tárgy ezután a szoftveres környezetben részeire bontható, tovább formázható, így a tervezőnek lehetősége nyílik például alkatrészek szoftveres vizsgálatára, továbbfejlesztésére, vagy akár minőségellenőrzésére.

A 3D Tech labor a Bajcsy-Zs. u. 9. szám alatt, a volt GT épületében található az 1. emeleten, a 119-es számú helyiségben. A november 4-i ünnepélyes laboravató után több bemutatót is tervezünk, melyek célja a labor szolgáltatásainak részletes bemutatása, az új technológia iránt érdeklődők információs igényének kielégítése.

Képek a megnyitóról