ERFARET Erdő- és Fahasznosítási Tudásközpont Nonprofit Kft.

A Faipari Mérnöki Kar ismét nyílt napot rendezett

2011.01.20
2011.01.20

2011. január 14-én, pénteken ismét nyílt nap volt a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán, amelybe egy bemutató vetítéssel kapcsolódott be a 3D Tech laboratórium.

A szervezők 11 előadásból álló sorozatot állítottak össze az érdeklődők számára, amely a Faipari Mérnöki Karon folyó képzés általános ismertetőjével kezdődött, majd bemutatkoztak a hallgatói szervezetek, és a kar munkájához kötődő kutatások. Így a középiskolások megismerkedhettek az ipari termék és formatervezés rejtelmeivel, a roncsolásmentes faanyagvizsgálattal, a szerkezetvizsgálóval, a FAIMEI és a papíripari laboratóriummal, valamint a 3D Tech laboratóriummal.

A NymE-ERFARET Nonprofit Kft. 3D Tech laboratóriumában Vigh Előd laboratóriumvezető tartott egy rövid bemutatást, majd egy filmvetítést, amely közben narrátorként magyarázta a 3D nyomtatásról látható képeket. A középiskolás diákok mellett viszonylag sok felnőtt (tanár illetve szülő) is részt vett a 3D Tech laboratóriumban zajló vetítésen. A 3D technológiák újdonságai az érdeklődőket meglepte a film nézése közben, hiszen a 3D nyomtatásnak, szkennelésnek és tervezésnek köszönhetően, nagyon sok probléma oldható meg újszerűen, illetve érdekesebben.

A 3D nyomtató működési elvét – saját bevallása szerint - minden érdeklődő megértette. A film közben mindenki kézbe vehetett több prototípust is, amelyek a 3D nyomtatóval készültek. Mindenki érezhette a prototípusok anyagának a tapintását, a keménységét és a szilárságát.

Az előadó most is hangsúlyozta 3D szkenneléssel kapcsolatban, hogy a szkenner nem egy fényképet készít, hanem a számítógép számára értelmezhető és feldolgozható adathalmazt. Pontok térbeli helyzetét meghatározó koordináta hármasokból áll ez az adathalmaz.