ERFARET Erdő- és Fahasznosítási Tudásközpont Nonprofit Kft.

Sikeresen zajlott le a második 3D Reggeli

2010.12.08
2010.12.09

2010. december 2-án jó hangulatú és közvetlen hangvételű rendezvény, a 3D Reggeli keretében mutatta be cégünk a régió vállalkozásainak a 3D Tech laboratórium szolgáltatásait: a 3D szkennelést, a 3D tervezést és a 3D nyomtatást.


Dr. Varga Dénes, a NymE-ERFARET Nonprofit kft. ügyvezetője rövid bevezetővel nyitotta meg az eseményt, majd átadta a szót Vigh Előd laboratóriumvezetőnek.

A laboratóriumvezető bemutatóját az általánosan elterjedt félreértésekkel vezette fel, ezzel is felhívta a figyelmet a tévképzetek eloszlatásának fontosságára. A 3D szkennelést, tervezést és nyomtatást igyekezett abból a szemszögből bemutatni, hogy mire használhatóak a gyakorlati életben. A 3D szkennelés egy ismeretlen felület pontjainak koordinátáit „készíti el” a számítógép számára értelmezhető és feldolgozható adathalmazként. Ennek köszönhetően a szkenneléshez kapcsolódik a 3D tervezés is, hiszen ritkán van csupán egy ilyen adathalmazra szüksége az embernek. E két kapcsolódó területnek köszönhetően, több – más módszerrel csak bonyolultan elvégezhető – feladat egyszerűbben megoldható. Ilyenek például a visszamodellezés, az egyedi felületű termékek ellenőrzése, a követő fejlesztés, a szerszámtervezés, a mélyhúzott tálcák tervezése, a régészeti leletek feldolgozása és dokumentálása, épülethomlokzatok digitalizálása.

Az előadás második fele a 3D nyomtatásról szólt, ennek kapcsán a laboratóriumvezető hangsúlyozta, hogy a 3D szkennelést, tervezést és nyomtatást nem szabad egy folyamatként elképzelni. A lehetőség természetesen adott, hogy egy feladatot a szkennelést, tervezést és nyomtatást is alkalmazva oldjunk meg, de erre nagyon ritka a gyakorlati példa. Többnyire csak a tervezés kapcsolódik a szkenneléshez, vagy a nyomtatáshoz egy-egy probléma megoldása kapcsán, sőt sokszor a 3D nyomtatásra önmagában van szükség, mint szolgáltatásra.

A 3D nyomtatás bevezetéseként ismertette a laboratóriumvezető a gyors prototípusgyártást, és annak korábban kifejlődött technikai megoldásait. Ezekkel szemben kiemelte a 3D nyomtatás legfőbb előnyeit, a sokkal jobb pontosságot és a gyorsaságot. Röviden bemutatta a 3D nyomtatás elvét, majd egy kis animáció segítségével a folyamatát. Részletesen beszélt a 3D nyomtatás lehetséges alkalmazási területeiről: forma teszt, koncepció modell, épület makett, illesztési teszt, piackutatás – marketing teszt, funkcionális teszt, fejlesztési idő csökkentés, kreativitás serkentés.

Az előadást követően a 3D Tech laboratóriumban gyakorlati bemutató keretében meg lehetett nézni a Konica Minolta Range5 3D szkennert, és az Objet EDEN 250 3D nyomtatót működés közben.

Képek a második 3D Reggeliről