ERFARET Erdő- és Fahasznosítási Tudásközpont Nonprofit Kft.

ScanDay 2012

2012.04.17
2012.04.17

2012. március 22-én került megrendezésre a ScanDay 2012 szakmai rendezvény Budapesten, melyre meghívták előadni az NymE-ERFARET Nonprofit Kft. munkatársát, Vigh Elődöt a 3D Tech laboratórium vezetőjét.

Az évek óta rendszeresen megrendezésre kerülő, neves szakmai esemény a 3D szkennelés témakörét öleli fel, végig tekinti a 3D szkennerek technikai újdonságait és felhasználási területeik egy-egy különleges példáját is bemutatja. A teremben több 3D szkenner is üzembe volt állítva, így az előadások között a résztvevők gyakorlatban is megnézhették a működésüket.

Idén a szkennelés elvi alapjaival kapcsolatos tévképzetek tisztázásáról szólt a szakmai nap első előadása. A nap során a résztvevők megismerkedhettek a strukturált fénnyel, a vonalas lézerrel, a pontlézerrel működő 3D szkennerekkel és a Leica Goesystems távolságméresen alapuló létesítmények szkennelésére alkalmas rendszerrel.

A szkenneléshez szinte minden esetben szükségszerűen kapcsolódik a mérnöki visszafejtés. Ennek megfelelően az előadások jelentős részben szóltak a szkennelt adatállományok feldolgozási lehetőségeiről. Bemutatásra került a Rapidform XOR, XOV és XOS szoftvercsalád is.

Cégünk munkatársa, Vigh Előd előadásában egy esettanulmányt mutatott be, mely munka során a mintatárgy szkennelt adatállománya alapján, egy áttervezett új szilárdtest modellt kellett létrehozni, majd ez alapján az Objet EDEN 250-es 3D nyomtatóval a terv fizikai, megfogható prototípusát is elő kellett állítani.

A záró előadást prof. Domokos Gábor tartotta, az alkalmazott matematika nemzetközi hírű tudósa, aki Várkonyi Péterrel közösen vezette le az egy stabil és egy instabil egyensúlyi ponttal rendelkező test (Gömböc) létezésének bizonyítását.

A professzor úr nagyon szemléletesen és közérthetően beszélt az ingókövek érdekes rejtélyeiről (ingókövek mechanikája: morfológia és egyensúly), érthetetlen helyzetük logikus magyarázatáról, az ennek kapcsán végzett szkenneléseikről és visszamodellezéseikről, amelyek a rejtély megfejtéséhez vezették a kutatást. Majd a kérdések és válaszok során az ipari, mindennapi gyakorlati hasznára is fény derült az eredetileg alapkutatásnak tűnő témakörnek.