ERFARET Erdő- és Fahasznosítási Tudásközpont Nonprofit Kft.

A képek magukért Mesélnek...

Mesterházi József és Börcsök Zoltán fotói az innoLignum Sopron Rendezvénysorozaton
2014.09.02
2014.09.03

Örömmel tudatjuk, hogy az ECHO TV Hazai Vadász Tv Magazinja szeptember 28-án, vasárnap 11 órakor sugározza az innoLignum Rendezvénysorozaton megtartott könyvbemutatónkról készült beszámolót, “Mesélnek az erdők-mezők állatai” – Könyvbemutató Sopronban címmel.

Molnár Sándor, Börcsök Zoltán és Mesterházi József mesélnek életükről, vadászélményeikről és a legújabb könyv megszületéséről.
Ismertető a műsorról itt található.

Ez okból, és az ERDŐK Hete alkalmából mi is kicsit kedveskedünk a könyvet szerető barátainknak.

A műsorhoz jó szórakozást kívánunk!

Szomorúan tudatjuk mindenkivel, hogy kedves meseírónk Prof. Dr. Dr. h.c. Molnár Sándor december 18-án életének 71. évében elhunyt. 2015. január 5-én (hétfőn) 14 órakor a selmeci hagyományok szellemében veszünk búcsút tőle a soproni evangélikus temetőben (Sopron, Margitbányai utca 24).

Sanyi bácsi – szerette, ha így hívtuk – az utóbbi néhány évben tudományos munkái és fontos teendői mellett kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a gyerekek és felnőttek egyaránt ismerjék meg szeressék az erdei növényeket, állatokat. Ebben a szellemben született meg először a Barátaink a fák (2011) című könyv, mely nagyobbaknak szól, majd szerzőtársaival megírta mesekönyveit: Mesélnek a fák (2012), Mesélnek a gombák (2013), Mesélnek az erdők-mezők állatai (2014).

Szeretetét, barátságát nem csak a könyveken keresztül kaphattuk meg. Szívesen beköszönt hozzánk az irodába, részt vett a rendezvényeken, szakkiállításoktól kezdve a soproni tündérfesztiválig. Mesélt a gyerekeknek, adomázott a felnőtteknek akár egy jó nagypapa vagy édesapa, mindenkihez volt egy kedves baráti szava.

Aki az Ő emlékét ápolja, legyen vidám és gondoljon rá örömmel! Aki pedig nem ismerhette személyesen, az alábbi videó megmutatja, hogyan is szerette Sanyi bácsi a fákat és a teremtett világunkat.
Isten véled kedves Barátunk!


ÚJ KORSZERŰ KÁBÍTÓBERENDEZÉS BESZERZÉSÉRE KÉSZÜL
A KOMÉTA’99 ZRT. KAPOSVÁRI HÚSÜZEME AZ ÁLLATJÓLÉT
ÉS A HÚSMINŐSÉG JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

A GOP-2011-1.1.1 pályázat keretében megvalósuló beruházás eredményeként a Kometa’99 Zrt. kaposvári húsüzemében beszerzésre kerül egy sertések gázos kábítására alkalmas modern berendezés, melynek segítségével javítható a vágott állatok húsminősége. Az új berendezés tesztelése során egy új, az eddiginél hatékonyabb és kíméletesebb kábítást lehetővé tevő gázelegy összetétel kidolgozása a cél.


Sajtóközlemény teljes szövege

A KOMETA’99 ZRT. LEGÚJABB BERUHÁZÁSA AZ ÁLLATJÓLÉT ÉS A HÚSMINŐSÉG JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN ÜZEMBE HELYEZETT KORSZERŰ BUTINA BACKLOADER 5-EPOOS CO2 KÁBÍTÓ BERENDEZÉS

A GOP-2011-1.1.1 pályázat keretében megvalósuló, 349,67 millió forint vissza nem térítendő támogatást elnyert beruházás eredményeként a Kometa’99 Zrt. húsüzemében üzembe helyezték az újonnan beszerzett modern Butina Backloader 5-Epos CO2 kábító és terelő rendszert, melynek segítségével csökkenthető az állatokat a vágás előtti időszakban ért stressz szintje, mindez kedvező hatással van a húsminőségre, bizonyítottan csökkenti a húshibák előfordulásának valószínűségét. Az új berendezés tesztelése során a vágási kapacitás növelése mellett egy az eddig alkalmazott kábítási módszereknél sokkal hatékonyabb és kíméletesebb kábítást lehetővé tevő módszer bevezetése volt a cél.

A sajtóközlemény teljes szövege elérhető letölthető formában:

Sajtóközlemény 2015.07.01.

BEFEJEZŐDÖTT AZ INTEGRÁLT JÁTSZÓTÉR FEJLESZTÉSE A KOMÁROMI SZABADIDŐPARKBAN

A komáromi WF Építőipari és Szolgáltató Kft., valamint az ERFARET Erdő- és Fahasznosítási Tudásközpont Nonprofit Kft. kooperációjában elkészült egy integrált szabadtéri játékcsalád, mely lehetővé teszi a fogyatékkal élő gyerekek és egészséges társaik közös játékát. A projekt eredményeként a fogyatékos gyerekek igényei és korlátai alapján fejlesztett új eszközök születtek, amelyek képesek az egészséges gyerekek számára is szórakozást nyújtani.

Az elkészült játszótér célcsoportjaként az alapvető fogyatékossági csoportokat vettük figyelembe, mindezen csoportok pedagógiai, pszichológiai, gyógypedagógiai, fejlődési sajátosságait. Minden egyes csoport tekintetében lényeges célkitűzés az integráció feltételeinek megteremtése, amely során lehetővé válik a fogyatékos gyermek számára az ép társakkal való együttjátszás, továbbá az ép gyermek is megtapasztalhatja, hogyan kell együtt élni, játszani a fogyatékos gyermekkel, hogyan tud neki segíteni a közös játéktevékenység során. A játszótér központi eleme a vár, melyet a lovat formázó lengőhinta, a mozgássérültek által is önállóan és biztonságosan használható libikóka, egy integrált, az egészséges és fogyatékos gyerekek által is használható csúszda, a járdába épített, lépésre hangot adó, zenélő játék, valamint a korai fejlesztést biztosító lépegető tesz egyedivé. A pedagógiai, pszichológiai, ergonómiai és antropometriai alapokon tervezett eszközök használatával rövidtávon a fogyatékkal élő és egészséges gyermekek, illetve szüleik jobban megismerik egymást, ezáltal nőhet a fogyatékosok társadalmi elfogadása, hosszú távon pedig biztosítható a könnyebb munkaerő-piaci integráció.

Pályázat címe: Szabadtéri játékcsalád (játszótéri berendezés) fejlesztése fogyatékkal élők számára
Projektazonosító: GOP-1.1.1-11-2012-0231
Kedvezményezett konzorciumvezető: WF Építőipari és Szolgáltató Kft.
Kedvezményezett kutatóhely: ERFARET Nonprofit Kft.
A projekt összköltsége: 236.585.264 Ft
Projektmegvalósítás kezdete: 2013. november 1.


A sajtóközlemény teljes szövege letölthető PDF formátumban:

2015.08.27. Sajtóközlemény

A soproni költő gyermekeknek és óvónőknek szóló verseskötetét megjelentette az ERFARET Kiadó.
Új könyvünkkel az innoLignum Sopron A22-es standján találkozhatnak vendégeink.
Szeretettel várunk mindenkit a standunkon!

Miről ír ma egy fiatal egyetemi hallgató?
Szeptember 23-án 13.15-kor rendhagyó verseskötetet mutat be az Informatikai és Gazdasági Intézet és az ERFARET Kiadó.

Mindenkit szeretettel várunk a könyvbemutatón!


Örömmel értesítünk minden kedves érdeklődőt arról, hogy 2 év után – 2016. szeptember 8-9-én – újra megrendezésre kerül Sopronban a lombos fafajok hatékony és környezettudatos felhasználásával foglalkozó nemzetközi konferencia. A konferencia szervezését a Nyugat-magyarországi Egyetem, a bécsi BOKU University és az ERFARET Nonprofit Kft. bonyolítja.

A kétnapos esemény témájában és időpontjában kapcsolódik a COST Action FP1407 soproni rendezvényéhez, mely a klímavédelem szempontjából az erdészeti szerepvállalással, a megújuló anyagokkal és környezetkímélő technológiákkal valamint a téma oktatási kérdéseivel foglalkozik.

A Hardwood Conference (Lombosfa Konferencia) hivatalos nyelve az angol.

A konferencia honlapja, részletes program és regisztráció: http://services.woodscience.hu/

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Sopron és az egyetemi karok vértelen forradalma 1956 című könyvét a szerző, Ifj. Sarkady Sándor 2016. október 21-én 18 órakor mutatja be Sopronban a GYIK rendezvényházban a Nyugat-magyarországi Egyetem háromnapos ünnepségsorozatának első rendezvényén.

Egy vidéki városban 1956 őszén szerencsés körülmények folytán nem került sor utcai harcokra. Ifj. Sarkady Sándor frissen megjelent fotókönyve Sopron vértelen forradalmának állít emléket. A közölt 180 fotó eddig még soha nem látott betekintést nyújt a soproni 1956-os események történéseibe.

A fotókönyvet mindazoknak ajánljuk, akiket érdekel a magyar történelem. Fontosnak tartjuk, hogy legalább a soproni oktatási intézményekben a diákok megismerhessék a város 1956-os múltját.

Könyvünk tisztelgés mindazok előtt, akik hittek ’56 szent eszméiben, így nevelték fiaikat és leányaikat is.


A könyv kapható az ERFARET Shopban.

Szeretettel meghívjuk kedves olvasóinkat könyvbemutatóinkra, az alábbi időpontokban:

november 9. (szerda), 17:00 óra

Nyugat-magyarországi Egyetem Ligneum Látogatóközpont
Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.

november 10. (csütörtök), 17:00 óra

Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Petőfi terem
Sopron, Liszt Ferenc u. 1.

Szerkesztő: Molnár Sándor, Farkas Péter, Börcsök Zoltán, Zoltán György
Fotó: Szeles Péter, Hans-Georg Richter
Szerző: Ábrahám József, Bak Miklós, Börcsök Zoltán, Farkas Péter, Fehér Sándor, Komán Szabolcs, Molnár Sándor, Szeles Péter, Zoltán GyörgyErdész és faiparos szakmai körökben ismert volt, hogy kedves néhai professzorunk, Molnár Sándor egy olyan mű megírását és szerkesztését kezdeményezte a szerzőtársakkal, amely évtizedek óta hiányzik a hazai szakemberek kézikönyvtárából.
Földünk ipari fái – a világ fakereskedelmében legfontosabb, valamint a szakmatörténeti szempontból jelentős faanyagok bemutatása. E művet a Professzor úr sajnos már nem láthatja, de az összefogás ami segítette a könyv megalkotását, abban a hitben és szellemiségben történt, mintha végig velünk dolgozott volna.

Az egyedülálló kézikönyv közel 200 különböző faanyagot mutat be 1300 fotóval az erdészeti és faipari szakemberek és a fát szerető műkedvelők számára. A könyvet jól használhatják az asztalosok, fafaragók és szakképző intézmények, mint műszaki kézikönyvet és oktatási szemléltetőeszközt.


Impresszum és tartalomjegyzék a fejezetszerzőkkel


Megrendelhető az ERFARET Shop weboldalán (shop.erfaret.hu).


Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a rendezvényünkre, ahol az alkotók ünnepélyes keretek között bemutatják új könyvüket.

December 8. (csütörtök), 17:00 óra

Nyugat-magyarországi Egyetem, Ligneum Látogatóközpont
Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.
Ezúton értesítjük tisztelt partnereinket, hogy cégünk munkatársai 2016. december 17. és 2016. január 4. között szabadságon lesznek.